In Kontakt kommen

Haben Sie Fragen zu unseren Lösungen, Produkten oder Dienstleistungen? Nehmen Sie Kontakt mit uns auf!

+31 (0)88 666 7400

info@omori.eu

Promessa verlaagt plasticverbruik met 70%

Nieuwe Flowpack-verpakking van ProMessa verlaagt plasticverbruik vleesverpakkingen met 70%

Supermarktslagerij ProMessa gaat als eerste in Nederland gehakt in flowpack verpakken: “in een zakje in plaats van in een bakje”. Hiermee wordt het plasticverbruik van vleesverpakkingen met ruim 70 procent verlaagd. De eerste producten – rundergehakt en half-of-half gehakt – in een Flowpack liggen vanaf 14 november in Deen-supermarkten.

„De flowpack helpt onze afnemers enorm in het realiseren van hun duurzaamheidsdoelstellingen“

“De Flowpack helpt onze afnemers, diverse supermarktketens, enorm in het realiseren van hun duurzaamheidsdoelstellingen. Het sluit tevens aan op de wens van ca. driekwart van de consumenten, die plasticreductie zien als een verantwoordelijkheid van retailers en producenten”, aldus Harold Rouweler, directeur van ProMessa. De Flowpack sealt het product in, voor een goede en stevige bescherming. Deze manier van verpakken komt ook de houdbaarheid ten goede, hij helpt dus tegen derving in het schap, en daarmee tegen voedselverspilling. Bijkomend voordeel is dat zowel de aanvoer van verpakkingsmateriaal, alsook de verpakte eindproducten veel minder volumineus zijn. Met besparingen in transportbewegingen als gevolg.

Volgens dr. EU. Thoden van Velzen, senior researcher bij Wageningen Food & Biobased Research, is dit een mooie stap in de verduurzaming van verpakkingen.

“Plasticgebruik verminderen heeft de hoogste prioriteit, gevolgd door recyclen. De ultieme wens is om volledig circulair te recyclen. Ofwel: levensmiddelenverpakkingen hergebruiken voor levensmiddelen. Voordat dat zover is, is nog veel onderzoek en ontwikkeling nodig, bij zowel verpakkingsproducenten als afvalverwerkers.”

Wageningen Food & Biobased Research

„64 procent van de respondenten verkiest gehakt in Flowpack boven gehakt in de traditionele schaalverpakking“

Afhankelijk van de mate van de consumentenacceptatie van de verpakking zal ProMessa meer verse vleesproducten in de Flowpack gaan verpakken. Op basis van het uitgevoerde consumentenonderzoek zijn de verwachtingen positief: ongeveer 64 procent van de respondenten verkiest gehakt in Flowpack boven gehakt in de traditionele schaalverpakking. In ditzelfde onderzoek is tevens naar voren gekomen dat 86 procent van de respondenten de voorkeur geeft aan vlees van Nederlandse veehouders. Dit heeft ProMessa doen besluiten alleen gehakt van Nederlandse veehouders te verpakken in de Flowpack.

Hendrik Bom (ProMessa) & Marc Arends (Omori Europe) 

Doorontwikkeling van een beproefd verpakkingsconcept

Voor de technische realisatie van het verpakken van vers vlees in de Flowpack zocht ProMessa de samenwerking met Omori Europe B.V., een gerenommeerde leverancier van Flowpack-verpakkingsmachines. Marc Arends, Sales Executive van Omori Europe: “We waren direct enthousiast toen ProMessa ons hiervoor benaderde. Wij boeken al jaren succes met de (hersluitbare) Flowpack-verpakkingen voor gesneden kaas en vleeswaren. Daarom ontwikkelden we dit beproefde verpakkingsconcept verder, en is er nu ook een Flowpack voor vers vlees. Na een korte periode van ontwikkelen en testen, stond er binnen vier weken al een Flowpack-verpakkingslijn bij ProMessa in Deventer.”

„We zijn altijd op zoek naar innovaties, vooral op het gebied van duurzaamheid“

De gehaktproducten in een Flowpack zijn sinds14 november verkrijgbaar in alle Deen-Supermarkten. Naar verwachting volgen er snel meer supermarkten. Marcel van de Kerkhof, commercieel directeur Deen: “We zijn altijd op zoek naar innovaties, vooral op het gebied van duurzaamheid en lokale herkomst. We zijn dus blij verrast met deze innovatie van ProMessa. We hopen dat onze klanten net zo enthousiast zijn als wij”.